Historia om Stufvenäs Gästgifveri

Stufvenäs betyder stuga och var en boplats som befolkades redan för 5000 år sedan.

Med en lång och spännande historia

Godset Wärnanäs kom i Gustav Wasas ägo i början av 1500-talet. Han tog personlig del i godsets skötsel. Kungens andra fru, Margaretha Leijonhufud, vistades ofta på Wärnanäs, liksom Erik XIV. Danskarna brände godset 1564 under det pågående sjuårskriget, men det återuppbyggdes av Johan III. Wärnanäs blev efter freden i Brömsebro 1645 huvudgods i grevskapet Söder Möre och förlänades till Rikskansler Axel Oxenstierna av drottníng Kristina. Han fick godset för sina betydelsefulla insatser i fredsarbetet.

  • 1545 kom Stufvenäs i Wärnanäs Gods ägo. 
  • 1798-1801 byggdes nuvarande huvudbyggnad som ett gästhus till Wärnanäs Gods  av Carl Åberg som sedermera adlades Carl Mannerskantz. 

Under senare delen av 1800-talet arrenderades gården ut som jordbruk och det gjorde det fram till 1948 när Stufvenäs brann  ner i en åskbrand. Huvudbyggnad och brygghus klarade sig. 

Därefter stod det under cirka 30 år tomt samt användes till sommarboende. 

  • 1981 köptes det upp aven dam som hette Anna-Lisa Bergström som gjorde om det till ett vilohem för hemvändande missionärer. Hon drev rörelsen till 1985.
  • 1986 köpte Sigvard Johansson Stufvenäs och startade upp Stufvenäs Gästgifveri. Som han sedan drev ihop med sin fru Inger Johansson och deras två barn Helena Berzelius och Magnus Berzelius. 
  • 2001 blev det generationsskifte  syskonen Helena & Magnus Berzelius tog över efter sin far Sigvard Johansson som drev det i 14 år.
  • 2019 såldes Stufvenäs Gästgifveri till Marcus Thell som tillsammans med medarbetarna ska vidareutveckla Stufvenäs Gästgifveri mot en spännande framtid. 

Våra värdeord är mod, glädje , kärlek och engagemang. Med dessa som grund förvaltar och förfinar vi Sigvard Johanssons livsverk.

Vår vision är att Stufvenäs Gästgifveri ska bli sydöstra Sveriges bästa gästgiveri med värdskap i världsklass, samt det naturligaste besöksmålet för en helhetsupplevelse.

 

Öppettider Reception

Måndag - fredag 07.00 - 19.00
Lördag 08.00 - 16.00
Söndag 08.00 - 13.00